You are here

Kreatin

Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše tijelo kao izvor energije za mišiće i sintetiše se u jetri, ali i u pankreasu i bubrezima. Kreatin se formira u tijelu od aminokiselina Arginin, Metionin i Glicin i produkuje hemijsku energiju - ATP (adenozin trifosfat). Organizam prosječne osobe proizvede dnevno oko 2 g kreatina. Dakle, ono što je za nas najbitnije, kreatin pospješuje obnovu ATP-a koji se koristi prilikom rada mišića, što bi značilo da njegovom suplementacijom ostvarujete i produženi rad tj. veću snagu i bolju izdržljivost. Za one bojažljive, korisna informacija, kreatin unosimo i putem ishrane i najviše ga ima u crvenom mesu i ribi. Unijeti kreatin se 98% deponuje u mišićima, dok se preostali dio deponuje u mozgu, srcu i drugim organima, a višak kreatina se izluči preko bubrega u obliku kreatinina. Saznaj više
Kreatin je jedan od najispitanijih preparata na tržištu i svakako jedan od najviše korištenih suplemenata kako kod rekreativaca, tako i kod ozbiljnih sportista.

Studije su tokom više godina ispitivale dejstvo ovog prirodnog preparata kreatina i dokazano je i višestruko potvrđeno da suplementacija kreatinom može povećati snagu i izdržljivost, takođe kreatin može značajno doprinjeti rastu mišićne mase, otkloniti zamor i poboljšati oporavak mišića nakon napornog treninga.
Kreatin takođe može da superhidrira mišićnu ćeliju, doprinoseći pritom njenom volumenu, stimuliše sintezu proteina, sprečava razgradnju proteina. Uvrštavanjem kreatina u vašu suplementaciju se stvara izuzetno pogodna sredina za mišićni rast, naravno uz pretpostavku da su i ishrana i trening pod kontrolom. Nema sumnje, kreatin je svakako jedan od najpopularnijih preparata kod svih sportista, bilo da su u pitanju brzinski sportovi, sportovi izdržljivosti ili bodibilding, gdje je osnovni cilj povećanje snage i čiste mišićne mase.
Koristeći se dugogodišnjim iskustvom, utvrdili smo da je najbolja preporuka za uzimanje kreatina nakon treninga ili ujutru na prazan stomak u danima bez treninga, da bi se popunile rezerve kreatina. Nove studije pokazuju da se uzimanjem kreatina u kombinaciji sa proteinima i insulinskim potencijatorima, kao što su prost šećer dekstroza ili alfa lipoična kiselina, povećava transport kreatina i iskorištenost kreatina u organizmu.
Jedna stvar koja se često vezuje za upotrebu kreatina jeste brzo dobijanje na težini. To je normalna pojava koja se dešava zbog prirodne osobine kreatina da povlači vodu u mišić što doprinosi njegovom volumenu i snazi, ali je zabluda da je dobijena težina čista mišićna masa za koju je potreban kontinuiran rad, što podrazumjeva izbalansiranu ishranu, trening i suplementaciju kreatinom. Kreatin može dovesti do porasta čiste mišićne mase, kreatin može poboljšati performanse na treningu, kreatin može povećati snagu i jačinu, a kreatin takođe posjeduje i terapeutske pogodnosti kao što su obnova ATP-a, stimulacija sinteze proteina, kao i postizanje većeg ćelijskog volumena. Kreatin monohidrat je najpoznatiji i najviše korišćeni oblik kreatina. Kreatin monohidrat je bolji oblik za unos jer molekuli kreatin fosfata su toliko veliki da ih organizam ne može odmah iskoristiti već prvo mora doći do njihovog razdvajanja. Kreatin monohidrat se apsorbuje direktno.

Kombinovanjem jabučne kiseline i kreatin monohidrata dobija se trikreatin malat koji se mnogo bolje rastvara u vodi od običnog kreatina, eliminiše mogućnost javljanja stomačnih tegoba i mnogo efikasnije utiče na regeneraciju molekula ATP-a.

Kreatin etil estar je esterifikovani kreatin monohidrat. Estri, kao organske supstance, se dobijaju reakcijom karboksilnih kiselina i alkohola i neka od istraživanja ukazuju na veću efikasnost esterifikovanog kreatina.
Šta se zapravo dobija dodavanjem estra?
Sam molekul kreatina će dobiti sposobnost za lakši prolazak kroz membranu ćelija crijeva i samim tim njegova apsorpcija (kreatin) će biti povećana, što se ujedno odnosi i na mišićnu ćeliju.
Dakle jedna od velikih prednosti kreatin etil estra je upravo to što se direktno apsorbuje i ne zavisi od insulina, te se smatra da čak i prosti šećeri kao što je dekstroza uz ovaj kreatin nisu neophodni. Još jedna pogodnost je što nema viškova i zadržavanja van mišićne ćelije što znači da neće doći do zadržavanja vode i nadutosti koju neki vježbači nastoje da izbjegnu. Takođe, ukoliko imate stomačnih problema, ovo je jedan od dobrih prijedloga za kreatin.
Ono što je još veoma praktično je kod ovog kreatina da nema faze punjenja i doze koje se uzimaju su dosta manje nego kod kreatin monohidrata, upravo zbog visokog stepena iskoristljivosti u organizmu

Kre-Alkalyn je kreatin najnovije generacije, jedini kreatin na tržištu, pH vrednosti 12.
Puferisani kreatin prolazi kroz krvotok netaknut da bi nahranio mišiće punom snagom.
Istraživanja su pokazala da od pH vrednosti kreatina zavisi brzina transformacije kreatina u neupotrebljivu formu kreatinin. Što je pH vrednost kreatina niža, veća je brzina transformacije u kreatinin, a oko 12 pH jedinice ova transformacija je spriječena. S obzirom na ove činjenice dizajniran je kreatin Kre-Alkalyn pH vrijednosti 12, što omogućava stabilnost u tečnostima i maksimalnu bioraspoloživost. Puferisani kreatin djeluje 10 puta jačom snagom u odnosu na običan kreatin, pa se preporučuje upotreba svega 1,5g dnevno.
Kre-Alkalyn kreatin neutralizuje mliječnu kiselinu i time omogućava bolje performanse, sprječava zamor i upalu mišića.
Jedna od značajnijih prednosti puferisanog kreatina je što ne izaziva kreatinsku nadutost, niti stomačne tegobe u odnosu na druge kreatinske proizvode.

U kompleksne kreatinske proizvode svrstali smo one koji sadrže čak više vrsta kreatina, kao što su kreatin monohidrat, kreatin etil ester, kreatin magnezijum-helat i druge oblike kreatina...a neki od kreatina pored toga sadrže i taurin, tirozin, betain, arginin i druge sastojke koji mogu uticati na veću prokrvljenost i mišićnu pumpu, kao i bolje performanse. Neki od proizvoda kreatina sadrže i komplekse za veću moć insulina.

Među onima koji čitate ovaj tekst sigurno ima onih koji već godinama koriste kreatin kao jedan od osnovnih suplemenata i prosto se ne odvajaju od njega, onih koji povremeno koriste kreatin jer znaju za njegove prednosti, ima i onih koji su tek počeli da koriste kreatin i još uvek zapravo ne znaju šta da očekuju od njega i kakvo je zapravo dejstvo kreatina, sigurno ima i onih koji su sto puta čuli u teretani za taj čuveni termin kreatin, neki od vas se vjerovatno pitaju kakva je to moćna čudotvorna stvar i da li je kreatin neka opasna hemija... Zbog toga smo riješili da vam pojasnimo o čemu se tu zapravo radi i da vam navedemo razloge zbog kojih se kreatin nalazi na top ljestvici najprodavanijih i najkorištenijih suplemenata kako profesionalcima, tako i početnicima, a za vas koji ste godinama odani kreatin monohidratu – daćemo alternativu za jednu unapređenu verziju kreatin monohidrata, takođe za one koji misle da je kreatin preskup i da ne mogu da ga priušte,

Kreatin je suplement namjenjen unapradjenju sportskih performansi i povećanju čiste mišićne mase. Doskorašnja istraživanja na temu kreatina su pokazala da kreatin ima i terapeutsku ulogu pri liječenju različitih bolesti. On se nalazi u našem tijelu i unosimo ga preko hrane.Ako se kreatin unese eksterno dolazi do povećanja nivoa ATP-a (adenozintrifosfata) u mišićama i mozgu što pozitivno utiče, djeluje terapeutski, na sprečavnje pražnjenja ATP-a, kreatin stimuliše sintezu proteina ili spriječava degradaciju, protein i stabilizuje biološku membranu.
Za sve aktivnosti ljudskih ćelija (uključujuću i mišićnu kontrakciju) neophodna je energija. Ova energija se obezbjedjuje iz ATP-a. Uloga kreatina je da donira svoju fosfatnu grupu i tako ponovo stvara ATP iz ADP-a. Kreatin se stvara u jetri i bubrezima i predstavlja kombinaciju tri aminokiseline: arginin, glicin i i -metionina. Preko suplementa kreatin se obično unosi u vidu monohidrata, ( postoji i kreatin u obliku fosfata ali nije toliko efikasno dejstvo, dolazi do gubitka u količini kreatina) koji tijelo pretvara u fosfat. U tom obliku se koristi kreatin i služi tijelu tako što snabdjeva naše tijelo neophodnom enrgijom za mišićnu kontrakciju (posebno za brze pokrete kakvi su karakteristični za sport). Ranije su pomenute brojne prednosti upotrebe kreatina. Jedna od dobrih strana kreatina je da kreatin doprinosi uvećanju mišićnih vlakana i povećanju čiste mišićne mase. Istraživanja ukazuju na to da to povećanje čiste mišićne mase dolazi usljed osobine kreatina da ubrza sintezu bjelančevine s jedne strane,dok s druge strane kreatin sprečava degradaciju, razgradnju proteina. Takođe dejstvo kreatina na mišić (povećanje) se očituje i u činjenici da kreatin, takođe, povećava hidriranost ćelije. Hiperhidracija djeluje kao anabolički signal da se vrši povećana sinteza proteina. Kreatin doprinosi i uvećanju aktivnosti satelitske ćelije u mišićnim vlaknima i kreatin tako opet stimuliše mišićnu hipertrofiju.

Kreatin može spriječiti oštećenje tkiva putam dva mehanizma. Prvi podrazumjeva stabilizaciju ćelijske membrane, a drugi održavanje ATP-a. Vezuje glavne grupe fosfolipida i na ovaj način smanjuje propustljivost memebrane, što dovodi do smanjenja gubitka sadržaja citoplazme, kao što su unutarćelijski enzimi. Uloga održavnja nivoa ATP-a posebno dolazi do izražaja u slučaju poremećaja koji podrazumjeva nesposobnost da se oksidativnim putevima stvori ATP, što dovodi do oštećenja ćelije. Tada suplementacija kreatinom omogućava obezbjeđenje stabilnih nivo ATP-a dok se stanje ne promjeni. Značajna je uloga kreatina i njegovo terapijsko dejstvo kod liječenja mnogih bolesti koje pogađaju mitohondriju mišića ( Parkinsonova bolest, Hantingtonova bolest itd). Kreatin se pokazao kao dobar neuroprotektor. Kreatin predstavlja veliku pomoć u borbi kod slučajeva mišićne distrofije: tretirani su pacijenti sa različitim vidovima mišićne distrofije (odrasli sa po 10g,a djeca 5g kreatina dnevno u trajanju od 8 nedjelja). Na kraju tretmana kod njih je došlo do povećanja snage za 3%. Dobre rezultate kreatin je pružio i kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom kod kojih je nakon tretmana došlo do vidnog povećanja snage. Kreatin omogućava i zaštitu srčanog tkiva od metaboličkog stresa. Dakle radi se o jednom kompleksnom suplementu – kreatinu - koji sportistima, ali i ljudima sa specifičnim potrebama, može da pruži veliku pomoć, naravno, uz jedan pravilan i kontrolisani unos preporucen od strane strucnjaka.

 

CreaLean

Čist kreatin monohidrat farmaceutske čistoće Za povećanje snage, izdržljivosti i mišićne mase Brojna istraživanja su dokazala da kreatin monohidrat uspješno povećava snagu i pomaže povećanju mišićne mase. Može se reći da je kreatin monohidrat jedan od najpopularnijih i najdelotvornijih suplemenata među sportistima. Za one koje zanima više o njegovom dejstvu - organizam tokom sinteze ATP koristi kreatin monohidrat. Kreatin ima važnu ulogu u procesu kontrakcije mišića. ATP daje energiju tako što se jedan od molekula fosfata odvaja i tako se stvara jedan drugi spoj i to ADP (adenosine diphosphate). Nažalost u mišićnim tkivima se nalazi samo mala količina ATP-a. Kreatin predaje svoje molekule fosfata ADP-u, te se ponovo stvara ATP, što muskulatura može opet da koristi prilikom kontrakcija. Kreatin pomaže i regeneraciju mišića. Labrada CreaLean je kreatin farmaceutske čistoće proizveden pod najstrožijim standardima kontrole kvaliteta i dobre proizvodne prakse. Preporučena upotreba: pomiješati sadržaj jedne dozirne mjerice (oko 5 g) sa vodom ili sokom. Uzimati 1 -2 puta dnevno. Za vrijeme suplementacije kreatinom, piti dodatne količine tečnosti u toku dana. Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: Za postizanje tjelesne težine kombinovati sa SCI Mass poslje treninaga, između obroka i prije spavanja. Za čistu mišićnu masu sa SCI 100% Whey proteinom poslje treninga i između obroka. Sastav jedne doze (5 g) Količina po dozi Kreatin monohidrat 5 g Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati ljekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Crea Flash

Višefazni kreatinski kompleks, važan u procesu povećanja performansi sa sadržajem funkcionalnih vitamina

Mega Kre-alkalyn

Puferisani kreatin monohidrat za bolju energiju i izdržljivost

Power Creatine

povećanje snage, energije i izdržljivosti povećanje obima mišića 5 g čistog kreatin monohidrata po dozi Kreatin je s razlogom jedan od omiljenih suplemenata sportista, kako u sportovima snage tako i u sportovima izdržljivosti i sportovima gde se traži eksplozivnost. Okvirno 95% kreatina u tijelu se nalazi u skeletnim mišićima. Pomaže u snabdjevanju ćelija energijom, primarno mišićnim, povećavajući proizvodnju ATP-a (adenozin tri-fosfata) igrajući ulogu ćelijske energetske rezerve za mišićne kontrakcije. Power linija dodataka ishrani proširena je za još jedan novi proizvod - Power Creatine - kreatin monohidrat. Iako je u pitanju neproteinska amino-kiselina, benefiti ovog suplementa su poznati već dugi niz godina. Smatra se ergogenim sredstvom, odnosno sredstvom koje poboljšava sportske performance. Kreatin monohidrat povećava aerobnu razgradnju glukoze (gorivo u mišićnim ćelijama), a smanjuje stvaranje mlečne kiseline, koja je glavni uzrok umora i mišićne slabosti, tako da doprinosi ubrzanom oporavku nakon treninga i fizičkog stresa. Tokom suplementacije kreatinom dolazi do povećanja tjelesne mase zbog stimulacije stvaranja mišićne mase i/ili zadržavanja vode, dok količina masti opada. Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: za mišićnu masu Power Creatine kombinujte sa sa proteinom, glutaminom i BCAA za tjelesnu masu Power Creatine kombinujte sa gejnerom i glutaminom Preporučena upotreba: Pomiješati jednu dozu (5g=1 kafena kašika) sa 400 ml vode ili nekog drugog napitka i popiti odmah nakon treninga, na prazan stomak. Za brže rezultate, može se tokom 5-7 dana primeniti “faza punjenja”: 4 doze po 5 g dnevno, 2 prije i 2 poslje treninga. Poslje toga uzimati 1 dozu-5 g preparata dnevno. Neto količina: 1000 g (200 doza). Jedna doza sadrži 5g Nutritivne informacije 1 doza (5 g) 100 g Energija 0 kJ/0 kcal 0 kJ/0 kcal Proteini 0 g 0 g Masti -od toga zasićene masti 0 g 0 g 0 g 0 g Ugljeni hidrati -od toga šećeri 0 g 0 g 0 g 0 g So 0 g 0 g Vlakna 0 g 0 g Kreatin monohidrat -od toga kreatina 5,000 g 4,396 g 100 g 87,92 g   Sastojci: kreatin monohidrat Informacije o alergenima: proizvedeno u pogonu gde se prerađuju mleko, jaja, soja i kikiriki  Način čuvanja: čuvati u dobro zatvorenom pakovanju na suvom I hladnom mestu. Zaštititi od direktnog delovanja sunca i vlage. Upozorenje: Ne preporučuje se deci, trudnicama I dojiljama, ženama koje žele da ostanu u drugom stanju, kao ni osobama preosetljivim na sastojak preparata. Prije upotrebe bilo kog dijetetskog suplementa, treba konsultovati ljekara. Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti. Napomene: Čuvati van domašaja dece. Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu ishranu.    

Creatine monohydrate

Mikronizovan kreatin za povećanje snage i izdržljivosti i za brži oporavak

Creatine Fuel Powder

Kreatin monohidrat Creapure® najveće čistoće za snagu, izdržljivost i mišićnu masu

Kre - alkalyn

Nova patentirana formula u formi kapsula, ne stvara kreatinsku nadutost, nema faze punjenja, 100% bioraspoloživost

Creatine - šumeće tablete

Šumeće tablete za bržu apsorpciju kreatin monohidrata, bez šećera i masti

Creatine complex

Sinergijska mješavina pet različitih vrsta kreatina

Mega Creatine

Za povećanje snage i izdržljivosti, čist kreatin monohidrat u kapsulama

Creatine monohydrate Micronized

100% mikronizovan kreatin monohidrat farmaceutske čistoće za postizanje veće snage i mišićne mase

Creatine Monohydrate 100% creapure

Gorivo za mišićne kontrakcije, snaga, izdržljivost i mišićna masa

100% Creatine Monohydrate

Kreatin monohidrat za veću snagu i izdržljivost i izgradnju mišićne mase

Kre - alkalyn PRO

Povećanje uzajamnog dejstva mišićne i umne aktivnosti uz novu, obogaćenu formulu

100% Creatine Monohydrate

Čist kreatin monohidrat za povećanje mišićne snage i izdržljivosti